Sport Bringer Eleverne Tættere Sammen

Hvis man sætter sig ned og tænker over, hvad formålet med moderne skolegang er, så begynder de fleste at tænke på alle de faglige ting, som skoleeleverne lærer i skoletimerne. Der er selvfølgeligt også en central del af skolegangen, og en af de første ting man får øje på. Det er dog vigtigt, at man ikke tænker på skolen som værende udelukkende et sted, hvor der fyldes faglig information ind i de unge hjerner. En moderne skole er langt mere holistisk end det: det er et sted, hvor de unge mennesker støttes i deres personlige udvikling. De 7-9 år et barn bruger i en dansk grundskole er den længste periode i deres liv, op til det punkt, som de kommer til at bruge sammen med en rimelig tilfældig gruppe af mennesker. Børn finder selvfølgeligt venner i nærområdet, i dagplejen, i børnehaven og så videre. Men det er sjældent venskaber der varer mere end et par år. Hver gang man starter i en ny institution, så starter man ligesom forfra på et socialt plan. Hvilket er både godt og skidt: det er selvfølgeligt en udfordring pludseligt at stå alene igen, men samtidig giver det barnet mulighed for at genopfinde sig selv. Personligheden er i rivende udvikling i disse tidlige år, så det kan faktisk være en fordel ikke at blive låst fast af andres forventninger i en alt for tidlig alder.

Når man begynder i grundskolen så møder man en helt masse nye mennesker på sin egen alder. Det er personer man godt kan forvente at skulle se alle hverdage de næste 7-9 år. Det er altså første gang at venskaber virkeligt har mulighed for at vokse og forgrene sig over mange år. Det er selvfølgeligt noget der kan ske helt naturligt, men en hver skole med respekt for sig selv, påtager sig også aktivt opgaven om, at støtte børnene i deres sociale vækst.

En af de bedste måder man kan gøre dette på, er ved at engagere børnene i sportslige aktiviteter. Undersøgelser har gang på gang vist, at den bedste måde at bringe folk tættere på hinanden på, er ved at sætte dem i situationer, hvor de er nødt til at hjælpe hinanden. Når en gruppe mennesker, uanset alder, arbejder sammen imod et fælles mål, så knytter det stærke bånd imellem alle i gruppen. De fleste sportsgrene er hold-aktiviteter, og det er altså en perfekt måde, at bringe eleverne tættere sammen på. Når eleverne spiller fodbold, så arbejder hvert hold sammen for at vinde. Ved at blande holdene med jævne mellemrum sikrer man, at alle kommer til at arbejde sammen med alle andre.

Det er et koncept der virker så godt, at det har ført til fremkomsten af en decideret fodbold efterskole, der har fodbold som et primært fokus.